Výstava „Půlstoletí s Cimrmanem“ začíná

Jára Cimrman je fenoménem české kultury. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat… K šíření Cimrmanova duchovního odkazu nyní přispívá i Uherský Brod.

Ve čtvrtek 1. Srpna byla v Galerii Panský dům zahájena výstava Půlstoletí s Cimrmanem. Výstava vás jednak provede historií Divadla Járy Cimrmana, jednak přiblíží osobnost Járy Cimrmana. Historie divadla obsahuje fotografickou historizující dokumentaci existence divadla. Jednotlivé panely jsou věnovány osobnostem, které v souboru působily a pražským divadelním scénám, kterými Divadlo Járy Cimrmana prošlo – od Malostranské besedy, Reduta, Branické scény, Divadla Solidarita až po dnešní působiště v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

V části věnované osobnosti českého génia Járy Cimrmana se seznámíte s jeho rozsáhlou tvorbu učitelskou, vědeckou, vynálezeckou a cestovatelskou. K vidění je také řada původních fotografií a rovněž předmětů, které Cimrman za života používal či vytvořil. Od jízdního kola pro celou rodinu přes nejrozličnější potřeby pro turisty, se návštěvník dostane až ke školním pomůckám, cestovním kufrům či k exemplářům vycpaných zvířat. Zajímavostí jsou i mistrovy ručně psané zápisky a řada vynálezů jeho vlastní výroby. Hned u vchodu do galerie nechybí ani Cimrmanova slavná autobusta.

Úvodního semináře výstavy se ujal radní David Surý, který ho vypracoval přesně v Cimrmanově duchu.

To, že se Jára Cimrman v Uherském Brodě nuceně zastavil, je všeobecně známý fakt. Stalo se tak při jednom z časových závodů z Prahy do Drážďan. Termín startu byl zvolen, s ohledem na techniku letu, kdy mělo vládnout co nejklidnější počasí. Ukázalo se však, že termín byl zvolen špatně. Panoval silný vichr Cyril, který vzduchoplavce Járu po sedmi hodinách odvál až daleko před hranice s Německem, a to na Moravu. Mistr tak musel provést mezipřistání poblíž města Uherský Brod. Cimrman ihned po nuceném přistání chtěl doplnit zásoby a něčeho se napít. V místním hostinci se seznámil s panem Janáčkem. Zjistil, že pivo zde nemá valné kvality a do způsobu vaření zasahuje vrchnost. Přesvědčil Františka Bedřicha Janáčka, aby založil pivovar vlastní. Doslova řekl: „Místo je tu krásné, pivo ale špatné. Založ Bedřichu pivovar vlastní. Víno máte, slivovici také, ale pivo by mělo býti lepší, na to si všichni potrpí.“
Cimrman si tehdy do svých poznámek poznačil, že šikovnost místních lidí je výjimečná a že by se dala zužitkovat v průmyslu, nejvíce pak ve zbrojařském. Tento rukopis. Ve kterém byly poznámky, jak vést český průmysl, bývá označován jako rukopis uherskobrodský. Bohužel se již nedochoval. Zlí jazykové také tvrdí, že mistr nepřistál blízko Uherského Brodu, ale blízko Nivnice nebo Komni. Což samozřejmě považujeme za absolutní nesmysl…

Text: Elen Sladká
Fotografie: Vít Valečka