Jonáš Ledecký v Uherském Brodě

Galerie Panský dům připravila návštěvníkům lahůdku – výstavu komiksů, ilustrací a dalších prací Jonáše Ledeckého. Vernisáž se uskutečnila v pátek 12. listopadu, výstava potrvá do 2. ledna 2022.

Jonáš Ledecký (1993) je bratrem olympijské vítězky, snowboardistky a lyžařky Ester a synem zpěváka Janka Ledeckého. Ten na synovu vernisáž do Uherského Brodu nečekaně dorazil i s manželkou Zuzanou.

Jonášova tvorba je velmi rozsáhlá. V Galerii Panský dům vystavuje na 100 prací – originálních kreseb z komiksů Kapsy (adaptace Povídek z jedné a druhé kapsy Karla Čapka), Karel IV. Pán světa, i ukázek lechtivějších komiksů, které vytvářel pro magazín Playboy, a které je možné si v galerii zakoupit. Kromě toho jsou na výstavě k vidění i závodní kombinézy, které navrhl pro Ester (včetně té olympijské z Pchjongčchangu) a lyžařských přileb.

Zatím posledním Jonášovým počinem bylo ilustrování knihy Verše potrhlé, kterou napsal jeho otec. Kniha je určena dětem s doprovodem rodičů a rodičům s doprovodem dětí, jedná se o 25 básniček ze světa zvířat. Vtipné básničky doplňují půvabné Jonášovy kresby. Na výstavě uvidíte jejich návrhové práce v tužce a v perokresbě. V knize jsou barevné. Jonášovi, který je částečně barvoslepý, s dotažením správných barev (např. u žab či prasátek) pomáhal kamarád z ateliéru. V rámci vernisáže tak návštěvníci mohli zhlédnout nejen originální kresby pro knihu, ale poslechnout si jednu báseň přímo v podání Janka a knihu s věnováním obou získat.

onáš kromě malování také skládá a hraje na kytaru. Svému tátovi Jankovi složil a nahrál píseň na jeho poslední album. O obou sourozencích Ledeckých je známo, že dětství trávili na lyžích a prknech na svazích Krkonoš. Ester ve sportovní dráze úspěšně pokračuje, Jonáš se po juniorské olympiádě v Polsku (2007) definitivně rozhodl pro studium na střední škole reklamní a umělecké tvorby a dráhu profesionálního výtvarníka.

Text: Markéta Švehlíková
Foto: Vít Valečka